
Bundel werkbladen met
– 11 verschillende werkbladen (maaltafel van 2 / deeltafel van 2 / maal-en deeltafel van 2) inclusief correctiesleutels.
– 1 set productkaartjes ( 0 t.e.m. 24) met een leuke afbeelding. Dit zijn kaartjes met de uitkomsten uit de maaltafel van 2.
– 13 Bingokaarten (inclusief tafelkaarten om uit de ‘zak’ te trekken of om te keren van tafel) om de maaltafel van 2 op een speelse manier te oefenen (zowel geschikt voor thuis als voor klassikaal gebruik). Denk aan letterkoekjes, stukjes fruit, stickers, enz…. om de ‘gewonnen’ velden mee af te dekken!
Bestel deze werkbundel via de knop hieronder. Let op: Dit is een digitaal product. Je koopt dus een PDF-file om zelf af te drukken.
Dit zijn de werkbladen die je krijgt:

OVER DE MAALTAFEL VAN 2:
De eerste maaltafel die je kind leert en gaat oefenen is meestal de tafel van 2. Naast de maaltafel van 0, 1 en 10 is dit de makkelijkste tafel en hebben de kinderen de basisprincipes hiervan al geleerd in het eerste leerjaar; namelijk:
- tellen met sprongen van 2
- verdubbelen van de getallen tot en met 10
- opnoemen van de even getallen tot en met 20

Het Begin: Eenvoudige Patronen
Bij de maaltafel van 2 ontdekken de kinderen een intrigerend patroon: het herhaald toevoegen van twee aan het vorige getal. Het begint eenvoudig met 2 keer 1 is 2, en vervolgens 2 keer 2 is 4, en zo verder. Deze herhaling vormt de kern van de tafel van 2. Als je inzichtelijk wil oefenen en er zeker van wil zijn dat je kind de maaltafel niet alleen automatiseert (van buiten leert) maar ook echt begrijpt, kan je werken met materiaal en tekeningen.
WERKENMET CONCREET MATERIAAL OF ACTIES OM UIT TE VOEREN
Je kan beginnen met heel speelse opdrachten en instructies met materiaal. Gebruik in het begin ook het begrip ‘keer’ in plaats van ‘maal’. Dit begrijpen de kinderen beter. Na verloop van tijd kan je beide begrippen door elkaar beginnen gebruiken.
Enkele opdrachten:
– We gaan zo dadelijk aan tafel. Leg …… (aantal personen in huis) keer 2 chocolaatjes klaar voor het ieders dessert.
– Neem legoblokjes en bouw 6 keer een toren van 2 blokjes hoog.
– Klap 3 keer 2x snel achter elkaar in je handen.
Visuele Hulpmiddelen: De Kracht van Afbeeldingen
Om het begrip van de maaltafel van 2 te versterken, zijn ook visuele hulpmiddelen van onschatbare waarde. Denk aan eenvoudige illustraties van paren objecten, zoals appels, ballen of blokken. Door deze objecten te groeperen in sets van twee, kunnen kinderen het concept van vermenigvuldiging op een tastbare manier ervaren. Je kan afbeeldingen per twee laten kleven. Denk aan poppetjes aankleden met schoenen, de poten van kippen, appels per 2 in mandjes kleven, enz;..

Spelenderwijs Leren: Interactieve Oefeningen
Het aanleren van de maaltafel van 2 hoeft niet saai te zijn. Integendeel, door middel van leuke en interactieve oefeningen kunnen kinderen spelenderwijs hun kennis vergroten. Dit kan variëren van online spelletjes tot het gebruik van kaarten of zelfs gezelschapsspellen. Het doel is om leren leuk te maken en de betrokkenheid te vergroten.
Enkele voorbeelden:
– Neem een gewone blok speelkaarten en haal alle afbeeldingen er uit. De azen tellen als ‘1’. Leg de stapel gedekt naar beneden. Draai om de beurt een kaart om en vermenigvuldig het getal zo snel mogelijk met 2. Wie eerst het juiste product (=uitkomst) roept, krijgt de kaart. Wie heeft er op het einde de meeste kaarten?
– Uno : Wanneer een speler een kaart speelt (bijvoorbeeld het cijfer 3), moeten ze het antwoord op de vermenigvuldiging met 2 noemen voordat ze doorgaan met het spel (3 x 2 = 6 dus moeten ze ‘6’ zeggen. Dit maakt Uno uitdagender en leerzaam tegelijk, terwijl spelers de maaltafel van 2 oefenen.
Automatisering: De Sleutel tot Succes
Naarmate kinderen vertrouwd raken met de maaltafel van 2 en het inzicht verworven hebben van wat deze vermenigvuldigen betekenen, is het cruciaal om te streven naar automatisering. Dit betekent dat je kind de antwoorden snel en accuraat kan oproepen zonder veel nadenken. Het opbouwen van automatisering vereist regelmatige oefening en herhaling. Een vlotte automatisering komt alle rekenkundige processen die volgen ten goede (breuken, cijferen, procenten, enz…).
In deze bundel werkbladen voor de maaltafel van 2 vindt je allerlei manieren om de tafel van 2 te trainen zodat de herhaling niet eentonig, saai en afstompend wordt.

Ouderbetrokkenheid: Samen Leren, Samen Groeien
Als ouder speel je een essentiële rol in het ondersteunen van het automatiseringsproces van de maaltafels. Door samen te trainen en te spelen met de maaltafel van 2, ervaart je kind dat het er niet alleen voor staat, wint het aan zelfvertrouwen en kunnen de tafels oefenen zelfs een hele leuke bezigheid worden.
Ontdek Meer Maaltafels
Benieuwd naar werkbladen voor andere maaltafels of maaltafels door elkaar? Ontdek onze andere werkbladen bundels en pakketten gewijd aan het trainen, oefenen en begrijpen van verschillende maaltafels via de knoppen in het menu bovenaan.